Kako sprečiti neprijatan zadah

Imate neprijatan zadah?

Neprijatan zadah iz usta

Zadah iz usta nije samo neprijatnost već i zdravstveni problem.

Postoje fiziološka, normalna stanja gde se javlja pojačan intenzitet zadaha i zavise od doba dana (ujutru je intenzivniji zadah nego uveče), starosti (kod starijih ljudi je pojačan zadah). Glad takođe utiče na pojačan intenzitet zadaha. Neprijatan zadah se može javiti i kod nekih žena za vreme trajanja mesečnog ciklusa.

“Jutarnji zadah” je uglavnom problem većeg broja ljudi. On nastaje zato što se u toku sna luči manje pljuvačke koja prirodno čisti usta. Kada nema dovoljno pljuvačke, na jeziku se nakupljaju bakterije čijim raspadanjem nastaje neprijatan miris.

Zbog čega nastaje neprijatan zadah?

Najčešće neprijatan zadah nastaje zbog lošeg stanja u usnoj duplji:

 • Loša higijena zuba i desni – Ostaci hrane koja zaostaje u ustima usled lošeg održavanja oralne higijene, hrana su za bakterije koje stvaraju neprijatan miris.
 • Parodontopatija – Ustanovljeno je da kod parodontopatije neprijatan zadah stvaraju bakterije koje se nalaze u parodontalnim džepovima.
 • Oboljenja zuba – Kod postojanja obolelih, karioznih zuba, zaostalih korenova, polomljenih zuba, zadah nastaje zbog gomilanja bakterija i raspadanjem zaostale hrane koja se ne može očistiti sa ovih zuba.
 • Ulcerozni i gangrenozni procesi u usnoj duplji – Ovi procesi su obično praćeni bolom, tako da ovi pacijenti izbegavaju pranje zuba i uzimaju kašastu hranu, što još više pogoršava stanje.
 • Posle oralno-hirurških intervencija – Zadah nastaje zbog raspadanja krvnog koaguluma.

Ostali agensi koji dovode do neprijatnog zadaha su:

 • pušenje
 • unošenje određene hrane (beli i crni luk, riba), alkoholnih pića, nekih lekova
 • dehidriranje organizma usled povišene temperature, proliva, povraćanja
 • oboljenja disajnih organa (hronična upala sinusa, hronični bronhitis)
 • oboljenja organa za varenje (gorušica)
 • šećerna bolest

Kako izlečiti neprijatan zadah?

Što se lečenja tiče, prvenstveno je besprekorno održavanje oralne higijene. Pored četkice i paste treba koristiti konac za zube i interdentalne četkice za čišćenje prostora između zuba. Ne zaboravite da operete i jezik jer se na njemu zadžavaju hrana i bakterije. Vodice koje se koriste za ispiranje usne duplje ne bi trebalo da sadrže alkohol jer on može dodatno isušiti usnu duplju. Poželjno je ispiranje usne duplje čajem od žalfije. Ukoliko nosite proteze operite ih posle svakog obroka.

Najbitnije je obratiti se stomatologu. On će kroz rutinski stomatološki pregled utvrditi da li postoji parodontopatija i u kom je stadijumu, od upale i krvarenja desni, preko postojanja naslaga na zubima- zubnog kamenca, do parodontalnih džepova i sanirati sve to.

Postojanje obolelih, karioznih zuba, polomljenih zuba, zaostalih korenova su idealna mesta za zaostajanje hrane i razvoj bakterija koje dovode do neprijatnog zadaha. Stomatolog će sanirati celokupnu usnu duplju, uputiti Vas na pravilno održavanje oralne higijene i zakazati redovnu kontrolu koja bi trebalo da bude na svakih šest meseci. Na ovaj način se na vreme mogu sprečiti oboljenja zuba i desni.

Kod javljanja neprijatnog zadaha zbog postojanja suvih usta, treba uzimati što više tečnosti i koristiti kisele sokove (isceđen limun, pomorandža), i drugu kiselu hranu da bi se stimulisalo lučenje pljuvačke.

Ukoliko vaš stomatolog utvrdi da su usta zdrava, a postoji neprijatan zadah, obratite se Vašem lekaru da se utvrdi da li je zadah posledica nekog opšteg oboljenja.

Da se ne bi desilo da ste osoba koja je poslednja saznala da ima zadah iz usta, redovno i pravilno održavajte oralnu higijenu, redovno kontrolišite svoje zube kod stomatologa bar jednom u šest meseci, pijte dosta tečnosti, jedite kiselo voće, pijte sokove od ceđenog limuna i pomorandže, jer kisele namirnice stimulišu lučenje pljuvačke.