Profesionalno čišćenje i izbeljivanje zuba

Parodontopatija je oboljenje potpornog aparata zuba što znači razgradnju kosti i tkiva koje drži zub u vilici. Više od 85 % populacije u svetu i kod nas oboleva od ove bolesti pa zato ona predstavlja kako zdravstveni tako i socio-ekonomski problem. Nastaje pod uticajem bakterija i naslaga na zubima, čvrstih naslaga (zubnog kamenca) i mekih naslaga (plaka). Desni su upaljene, počinju da krvare, a izmedju zuba i desni pojavljuju se džepovi praćeni pojavom neprijatnog zadaha iz usta. Na kraju dolazi do klaćenja i gubitka često potpuno zdravih zuba. Isto tako parodontopatija može uticati na pojavu i razvoj koronarne bolesti srca, a može dovesti i do komplikacija tokom trudnoće. Ovo oboljenje je nemoguće u potpunosti izlečiti, ali se pravilnim tretmanom bolest može zaustaviti.

Stomatoloski pregled - beli zubi

Adekvatne mere prevencije da bi se sprečila paradontopatija jesu:

1. Svakodnevna nega zuba

Redovna temeljna nega usne duplje i zuba je važan deo prevencije koju možete održavati sami. Zubna pasta, zubna četkica i zubni konac su sredstva koja su potrebna za očuvanje oralnog zdravlja. Vodica za ispiranje može osigurati dodatnu zaštitu.
U našoj ordinaciji se vrši edukacija pacijenata za pravilno pranje zuba i pravilno održavanje oralne higijene.

2. Redovni pregledi kod stomatologa.

Redovne posete stomatologu svakih 6 meseci trebalo bi da budu deo vaših obaveznih preventivnih mera. Vaš stomatolog može da ustanovi oboljenje na vašim zubima i desnima u ranom stadijumu i da vam obezbedi efekasan tretman. U Dumident ordinaciji možete dobiti besplatan stomatološki pregled i uvid u stanje celokupne usne duplje.

3. Stručno čišćenje zuba

Kod stalnog taloženja bakterijskih naslaga, koje su glavni uzročnici bolesti zuba i desni, čak ni najbolja nega nije dovoljno efikasna u otklanjanju problema. Zato treba pristupiti profesionalnom čišćenju zuba kod stomatologa koje pomaže pri otklanjanju mekih i čvrstih naslaga tj. zubnog kamenca i zubnog plaka.

U Dumident ordinaciji se vrši ultrazvučno uklanjanje čvrstih zubnih naslaga- zubnog kamenca i konkremenata, kao i uklanjanje mekih naslaga- plaka i poliranje zuba. Meke zubne naslage ili plak se golim okom teško mogu videti, pa se zato gomilaju na mestima koje prilikom pranja zuba nehotice zanemarujemo. To su istovremeno kritična mesta za nastanak zubnog kamenca i upale desni. Samo stručnim uklanjanjem mekih naslaga se mogu temeljno očistiti sve površine zuba do kojih negom zuba kod kuće ne možete dopreti. Poliranjem zuba se uklanjaju i naslage koje nastaju od cigareta, kafe, obojene hrane i pića. Ovako se zubi posvetle ( izbele ) za nekoliko nijansi do prirodne boje zuba,koja se ovom metodom ne može promeniti. Profesionalno čišćenje treba vršitii svakih 6 meseci, kod pušača i češće.

Kod uznapredovalih oblika parodontopatije u Dumident ordinaciji se vrši i kiretaža parodontalnih džepova i terapija akutnog parodontalnog apscesa.