Pravilno održavanje oralne higijene

Kako izabrati zubnu četkicu?

Kada birate zubnu četkicu, trebalo bi da obratite pažnju na vlakna koja treba da budu srednje, mekane ili ultra mekane (ultra soft) tvrdoće. Dovoljno tanka i fina vlakna mogu da dopiru do teško dostupnih mesta između desni i zuba, a da pritom ne povređuju desni. Dovoljan je lagani pritisak da četkanjem detaljno očistimo ivice desni. Tvrda četkica, prejak pritisak prilikom čišćenja i pogrešna tehnika pranja zuba mogu da odvoje desni od zuba. Ovako izloženi vratovi zuba su vrlo osetljivi na hladno i slatko.

održavanje oralne higijene - čišćenje zuba koncem

Glava četkice ne treba da bude mnogo velika da bi mogla da dosegne u sve delove usne šupljine. Mala glava četkice sa gusto raspoređenim finim vlaknima treba da stvori delotvornu i izuzetno nežnu radnu površinu četkice. Četkicu bi trebalo menjati na svaka tri meseca .

Zamolite stomatologa da Vam pokaže neku od tehnika pravilnog pranja zuba.

Šta je bitno kod zubne paste?

Kada kupujete zubnu pastu, budite sigurni da sadrži fluor jer je on najvažnji za zaštitu vaših zuba i čini ih zdravim. Fluoridi jačaju gleđ i čine je otpornom na kiseline. Kombinacija enzima i fluorida u zubnoj pasti čine dvostruku zaštitu od karijesa. Postoji širok spektar zubnih pasti za različite potrebe, uključujući i paste sa sistemom zaštite od zapaljenja desni.

Kućna nega zuba

Nega zuba kod kuće podrazumeva četkanje zuba dva puta dnevno. Za čišćenje prostora između zuba treba koristiti zubni konac i interdentalne četkice. Duga i savitljiva vlakna intrdentalnih četkica se prilagođavaju međuzubnom prostoru i dopiru u svaki njegov ugao. Ovim četkicama je moguće uspešno ukloniti meke zubne naslage sa onih mesta koje ne može očistiti zubni konac. Interdentalne četkice naročito treba da upotrebljavaju pacijenti koji imaju mostove, zubne implante i fiksne ortodontske aparate. Za kraj vaše dnevne nege zuba možete koristiti i tečnost za ispiranje usta. Tečnost za ispiranje usta može da se upotrebljava kao dopuna mehaničkom odstranjivanju zubnih naslaga kod upale desni, kao dodatna zaštita od karijesa, kao dopuna otežanom održavanju oralne higijene kod protetskih nadoknada i ortodontskih aparata.

Kako vam stomatolog može pomoći u održavanju oralne higijene?

Dodatak kućnoj oralnoj nezi treba da bude redovan stomatološki pregled svakih 6 meseci. Samo stomatolog može dovoljno rano da otkrije zubna oštećenja. Manji stomatološki problemi mogu da se tretiraju u ranom stadijumu manje bolno. Kroz rutinski stomatološki pregled stomatolog ispituje sve zube, desni i oralnu sluzokožu.
Redovno profesionalno čišćenje zuba pokazalo se kao jedna od najefektnijih zaštitnih mera. Kombinacija dnevne oralne nege uz redovan stomatološki pregled i profesionalnog čišćenja zuba daje vam neospornu činjenicu da ćete imati zdrav osmeh i da ćete sprečiti da mali problemi postanu veliki.