Zapaljenje desni

Zapaljenje desni, čišćenje kamenca
Photo by Caroline LM on Unsplash

Zapaljenje desni, poznato i kao gingivitis, je stanje koje lako možete prepoznati po otečenim, crvenim i osetljivim desnima koje krvare na dodir ili prilikom pranja zuba. Ono može biti uzrokovano raznim faktorima, uključujući lošu oralnu higijenu, upotrebu određenih lekova, kao i neka medicinska stanja. Važno je lečiti zapaljenje desni što je pre moguće kako bi se sprečio nastanak ozbiljnijih oboljenja kao što su parodontitis i posledični gubitak zuba.

Koje lekove koristiti za zapaljenje desni?

Postoji nekoliko različitih vrsta lekova koji se mogu koristiti za lečenje upale desni. Oni se mogu klasifikovati u dve glavne kategorije: lokalni lekovi i sistemski lekovi.

Lokalni lekovi

Lokalni lekovi se primenjuju direktno na desni i mogu uključivati vodice za ispiranje usta, gelove, paste i drugo. Najčešće vodice za ispiranje usta za lečenje upale desni sadrže hlorheksidin. Hlorheksidin je antimikrobni agens koji pomaže u ubijanju bakterija koje zajedno sa drugim faktorima izazivaju upalu desni. Ostali lokalni lekovi koji se mogu koristiti uključuju vodonik peroksid, natrijum bikarbonat, enzime…

Sistemski lekovi

Sistemski lekovi se, s druge strane, uzimaju oralno, nakon čega se apsorbuju i dopremaju do tkiva. Mogu se, ukoliko je neophodno, uključiti i antibiotici, kao što su penicilin ili amoksicilin, koji pomažu u ubijanju bakterija. Nesteroidni antiinflamatorni lekovi (NSAIL), kao npr ibuprofen ili naproksen, takođe se mogu koristiti za smanjenje upale i bola. U nekim slučajevima može se preporučiti kombinacija lokalnih i sistemskih lekova, koja efikasno leči upalu desni. Da li je nephodna samo lokalna, sistemska ili kombinvana terapija određuje stomatolog nakon detaljnog ispitivanja stanja desni. Važno je pratiti uputstva svog stomatologa i koristiti lekove prema uputstvima.

Šta još može da pomogne kod zapaljena desni?

Pored lekova, postoji nekoliko drugih koraka koji se mogu preduzeti da pomognu u lečenju zapaljenja desni, kao što su:

1. Poboljšanje oralne higijene– uključuje pranje zuba najmanje dva puta dnevno (ujutru i uveče) u trajanju od 3min, korišćenje konca ili interdentalnih četkica za uklanjanje plaka između zuba i ispiranje usta antimikrobnom vodicom. Pranje zuba i korišćenje interdentalnih četkica je glavni i nezaobilazni korak u sanaciji zapaljenih desni.

2. Prestanak pušenja – pušenje može doprineti zapaljenju desni, ali takođe i otežati samu terapiju.

3. Zdrava ishrana – Ishrana bogata voćem, povrćem i drugim hranljivim materijama može pomoći da se desni oporave.

4. Smanjenje stresa – stres može da oslabi imunitet i smanji efikasnost u odbrani organizma od infekcije.

5. Traženje profesionalne stomatološke nege – kontrolni pregledi i redovno čišćenje mekih naslaga i kamenca, mogu pomoći u prevenciji zapaljenja desni i ranom otkrivanju oboljenja zuba i desni. Važno je napomenuti da upala desni može biti znak ozbiljnijih problema, kao npr parodontopatije.

U zaključku, postoji nekoliko različitih lekova koji se mogu koristiti za lečenje upale desni. To su lekovi za lokalnu upotrebu koji se primenjuju direktno na desni, kao što su vodice i gelovi, kao i sistemski lekovi koji se uzimaju oralno, kao što su antibiotici i NSAIL. Važno je da sledite uputstva svog stomatologa i da preduzmete korake za poboljšanje oralne higijene i opšteg zdravlja kako bi sprečili upalu desni.

U našoj ordinaciji možete pregledati vaše zube i desni, nakon čega ćete dobiti sve neophodne informacije o stanju vaših desni i zuba, pravilnom održavanju oralne higijene i potrebi terapije.