Da li treba popravljati mlečne zube?

Zbog čega dolazi do kvara mlečnih zuba?

Devojcica bez mlecnog zuba

Nicanje mlečnih zuba najčešće počinje od šestog meseca života. Najpre niknu donji pa gornji centralni sekutići (od 4 do 10 meseca života), zatim donji pa gornji lateralni sekutići (od 6 do 11 meseca). Nakon pauze od par meseci, niču prvi mlečni kutnjaci, zatim mlečni očnjaci i poslednji niču drugi mlečni kutnjaci(od 19 do 30 meseca). Uglavnom prvo niču donji pa gornji zubi, ali nije retkost da bude obrnuto što nije nenormalna pojava. Dakle, do kraja treće godine života detetu bi trebalo da izniknu svi mlečni zubi i ima ih ukupno 20.

Do kvara mlečnih zuba najčešće dolazi zbog upotrebe šećera u ishrani i neredovnog ili nepravilnog održavanja oralne higijene.

Najveća opasnost za mlečne zube je hrana sa puno šećera. Beba nema želju za šećerom dok ga ne proba, ali se na šećer dete lako navikne. Šećer u kontaktu sa prvim zubima nakon deset minuta postaje jako štetan. Mnoga jela i pića sadrže tzv. skrivene šećere koji hrane bakterije iz naslaga i pomažu razvoj karijesa. Šećer se pretvara u kiselinu i smanjuje se PH vrednost pljuvačke koja postaje kisela. Kada su dečji zubići izloženi napadima kiseline i šećera duže vreme dolazi do demineralizacije gleđi i stvaranja karijesa. Zato slatkiši nikada ne smeju da se jedu tokom celog dana. Slatkiše treba konzumirati posle obroka, a zatim oprati zube.

Za zdrav razvoj zuba i tela, deca moraju da se hrane hranom bogatom mineralima i vitaminima. Ako dete od rođenja naviknemo na nezašećerene napitke i dajemo mu hranu bez dodatog šećera, kako lekari i preporučuju, veća je šansa da će dete imati zdrave zube.

Oralna higijena bi trebalo da počne sa pojavom prvih mlečnih zuba. U početku je neophodno da roditelji brižljivo započnu čišćenje desni i zuba dece svakog dana. Roditelji mogu da koriste specijalno dizajnirane četkice za decu, u početku bez paste, kasnije ne više od veličine zrna graška zubne paste. Ubrzo će deca pokušati da imitiraju čišćenje zuba. Dečje motoričke sposobnosti su nedovoljno razvijene da bi zube očistili sami, tako da deci zube moraju da očiste odrasli. Da bi roditelji bili sigurni da su sve strane zuba dobro oprane, treba da kontrolišu decu dok ne krenu u školu. Od druge godine, stomatolozi preporučuju da se zubi peru dva puta dnevno. Ako se ovakva nega zuba prihvati, pratiće ih kroz život i doprineće zdravlju zuba.

Ako dođe do kvara mlečnih zuba, naročito mlečnih kutnjaka, treba ih popraviti jer mlečni zubi igraju značajnu ulogu iako kasnije ispadaju. Mlečni zubi su od velike važnosti za očuvanje zdravlja jer oni čuvaju mesto stalnim zubima zamenicima, utiču na razvoj vilica i glave, razvoj govora, na telesni i emocionalni razvoj.

Prevremeno vađenje mlečnih zuba zbog nezbrinutog karijesa na njima je najčešći uzrok ortodontskih nepravilnosti kod naše dece. Najveća pažnja se mora pokloniti sanaciji mlečnih kutnjaka, naročito drugih mlečnih kutnjaka (tj. mlečnih petica). Ako se karijes na ovim zubima ne zbrine blagovremeno i dodje do njihovog prevremenog uklanjanja, onda će se susedni zubi pomeriti u prazan prostor i tako zatvoriti prostor namenjen za zube zamenike. Zbog toga će kasnije stalni zubi zamenici nići u pogrešnom pravcu ili ostati zarobljeni u vilici zbog nedostatka prostora.

Ako ipak dođe do prevremenog gubitka mlečnih zuba treba izraditi držače prostora koji sprečavaju pomeranje susednih zuba i čuvaju mesto za zube zamenike.