Dečija stomatologija

Kao specijalizovana ortodontska ordinacija najveću brigu poklanjamo deci.

Od najranijeg perioda detinjstva savetujemo roditelje o ishrani dece, naročito o štetnosti šećera za mlečne zube. Šećer se pretvara u kiselinu koja dovodi do demineralizacije gleđi i stvaranje karijesa.

U Dumident ordinaciji se vrši edukacija pravilnog pranja zuba i održavanja oralne higijene kod dece. Oralna higijena počinje sa pojavom prvih mlečnih zuba. Četkica je na početku predmet za igru, tako da deci zube moraju da očiste odrasli. Stvoriti naviku kod dece da redovno peru zube i da redovno posećuju stomatologa je osnov za dobro zdravlje, ali i preduslov da deca nemaju strah od stomatologa.

Sanacija, tj. plombiranje mlečnih zuba je važan deo naše svakodnevne prakse. Održanje mlečnih zuba u ustima je od velike važnosti za očuvanje zdravlja jer mlečni zubi čuvaju mesto stalnim zubima, utiču na razvoj vilica i glave, razvoj govora, na telesni i emocionalni razvoj.

Ako ipak dođe do prevremenog gubitka mlečnog zuba, u Dumident ordinaciji, možemo izraditi držače prostora, koji sprečavaju pomeranje susednih zuba i čuvaju mesto za zube zamenike.

Zalivanje fisura je još jedna od preventivnih mera koja se sprovodi u Dumident ordinaciji. Najčešće se radi na šesticama jer su to prvi stalni zubi koji niču. Roditelji često misle da su to mlečni zubi jer ne primete da je izrastao novi zub. Zubi šestice se najčešće kvare i često prevremeno vade. Zalivanje fisura se radi odmah po nicanju šestica, dok su one potpuno zdrave i time se sprečava pojava karijesa i kvarenje zuba. Na taj način se onemogućava njihovo prevremeno vađenje i produžava im se vek.