Zubobolja u trudnoći

Svima je poznat osećaj bola u zubu, ali šta ako se zubobolja javi u trudnoći? Žene koje očekuju bebu brinu o tome da li je moguće da se u trudnoći leče zubi, kada je to najbolje raditi, koliko je lečenje bezbedno – da li će uticati na tok trudnoće i da li će štetiti plodu.

Zašto i koja oboljenja u ustima se najčešće javljaju kod trudnica?

Tokom trudnoće češća su neka oboljenja zuba i mekih tkiva:

  • Trudnički gingivitis ili zapaljenje desni- nastaje usled povećanog zapaljenskog odgovora na dentalni plak kod trudnica. Desni su otečene i lako krvare. Trudnički gingivitis je na svom vrhuncu u trećem trimestru. Žene koje imaju gingivitis pre trudnoće su više sklone ponovnom javljanju ili pogoršanju tokom trudnoće.
  • Zubni karijes može nastati usled promena u ishrani. Povećana želja za hranom te posledično i povećan unos slatkih namirnica i pića dovodi do češćeg stvaranja karijesa. Na njegovu pojavu utiču i povećana kiselost u ustima zbog povraćanja kao i zanemarivanje oralne higijene tokom trudnoće.
  •  Piogeni granulom (takođe poznat kao granuloma gravidarum) je okrugla izraslina veličine do 2cm, obično povezana sa gingivom tankom vrpcom tkiva, koja se može razviti usled hormonalnih promena. Granulom je benigan i uglavnom se sam povlači nakon trudnoće. Uklanjanje (ekscizija) je retko neophodna, samo u slučajevima ukoliko postoji jak bol, krvarenje i veoma otežano žvakanje.
  • Erozija zubne gleđi nastaje delovanjem želudačne kisleine na zubnu gleđ. Želudačna kiselina u ustima proističe iz povraćanja koje je posledica jutarnjih mučnina. Ispiranje usta sodom bikarbonom (razmutiti 1 kafenu kašičicu u šolji vode) može  vam pomoći da neutrališete želudačnu kiselinu.

U kom trimestru/tromesečju je najbolje posetiti stomatologa?

trudnica
Photo by John Looy on Unsplash

Poseta stomatologu je bezbedna u bilo kom tromesečju trudnoće. Međutim drugo tromesečje se smatra najbezbednijim za obavljanje stomatoloških intervencija.

Prvo tromesečje trudnoće (od 1. do 12. nedelje) je period kada dolazi do stvaranja organa kod ploda, dok posteljica još uvek nije dovoljno jaka da pouzdano zaštiti fetus od uticaja spoljašnjih faktora, a telo žene prolazi kroz ozbiljne hormonalne, fiziološke i metaboličke promene. Svaka intervencija, stres, lekovi mogu negativno uticati na zdravlje bebe. U prvom trimestru savetovali bi samo hitne stomatološke intervencije jer su zapaljenja koja uzrokuju bakterije puno opasnije za plod od samog zahvata. Isto tako, hormoni stresa koji se luče zbog bolova, takođe mogu negativno uticati na plod.

Potpuno je bezbedno da dođete na preventivni/ kontrolni pregled, kako bi potencijalno otkrili problem koji se može rešiti u drugom trimestru trudnoće.  U toj poseti ćemo vas upoznati sa pravilnim načinom ishrane, održavanjem oralne higijene (sopstvene i deteta), fluor profilaksi i prevenciji loših navika.

Drugo tromesečje trudnoće-najpovoljniji period za lečenje zuba u trudnoći. Ovo je period od 13. do 24. nedelje trudnoće. I za mamu i za bebu ovo je najmirniji i najsigurniji period. Stoga, ako pacijent ima indikacije za lečenje karijesa, profesionalnu higijenu i druge planirane stomatološke zahvate, stomatolog ih prebacuje za drugi trimestar trudnoće.

Treće tromesečje (počev od 25. nedelje do porođaja), kao i prvo, prilično je teško za buduću majku. Poteškoće su uzrokovane prevelikim opterećenjem ženskog tela.  Lečenje zuba tokom trećeg tromesečja se sprovodi u slučaju akutnih stanja koja mogu biti opasna po zdravlje majke i deteta. Planirane operacije, i ostale procedure treba odložiti do rođenja bebe.

Da li se zubi mogu lečiti tokom trudnoće?

Redovne kontrole kod stomatologa smanjuju mogućnost zapaljena desni, pojave karijesa, a na kraju i moguće zubobolje u trudnoći. Sa uzrocima koji povećavaju mogućnost za nastanak pojedinih oboljena u ustima (karijes, zapaljenje desni..) smo se upoznali. U trudnoći dolazi i do hormonskih promena, te su zubi i desni usled toga osjetljiviji nego inače.

Lekari preporučuju lečenje zuba u fazi planiranja trudnoće. Međutim, trudnoća nije bolest, a sama po sebi nije kontraindikacija za odlazak stomatologu.

Štaviše, budućoj majci je potrebno hitno lečenje zuba i desni u sledećim slučajevima:

  • zapaljenje desni koje se manifestuje krvarenjem desni, osećajem zategnutosti, uvećanim tj otečenim desnima
  • karijes u različitim fazama i njegove komplikacije (pulpitis, parodontitis)
  • zarazne, gljivične bolesti sluzokože (stomatitis, kandidijaza)
  • povrede zuba, što može da rezultira pojavom pukotina na zubu, te oštećenjem zubne pulpe.

Vađenje zuba u trudnoći

Terapija kanala korena i vađenje zuba su hitne intervencije, koje mogu i smeju da se izvode u bilo kom trimestu trudnoće. Ukoliko se prilikom pregleda proceni da je kod trudnica neki zub za vađenje, takvu intervenciju ne treba odlagati. Vađenje je bezbolno uz primenu lokalnog anestetika i bezbedno ukoliko trudnica nema oboljena (gestacioni dijabetes, preeklampsiju, poremećaj zgrušavanja krvi i druga sistemska oboljena). U tim slučajevima treba konsultovati ginekologa.

Pitanja o upotrebi lokalnih anestetika i antibiotika kod trudnica su česta. Opcije koje se smatraju bezbednim za upotrebu kod trudnica sa normalnom trudnoćom (trudnica je zdrava i trudnoća se ne vodi kao rizična) su:

  • Lokalna anestezija (sa ili bez epinefrina)
  • Antibiotici (ukoliko ne postoji alergija na iste) – penicillin amoksicilin, cefalosporini, klindamicin.

Upotreba drugih lekova (antibiotika i analgetika) zahteva konsultacije sa pacijentovim ginekologom kako bi se procenili rizici i koristi.

Ukoliko se javi zubobolja u trudnoći, kao i bilo koji znaci oboljenja zuba i desni, morate zakazati pregled kod stomatologa. On će propisati najsigurniji tretman, uzimajući u obzir trimestar trudnoće i posebnosti njegovog toka, dobrobit, zdravstveno stanje buduće majke, prirodu problema.

Pročitajte još...

Dečija stomatologija

Kao specijalizovana ortodontska ordinacija najveću brigu poklanjamo deci. Od najranijeg perioda detinjstva savetujemo roditelje o ishrani dece, naročito o štetnosti šećera za mlečne zube. Šećer se pretvara u kiselinu koja dovodi do demineralizacije gleđi i stvaranje karijesa. U Dumident ordinaciji se vrši edukacija pravilnog pranja zuba i održavanja oralne higijene kod dece. Oralna higijena počinje […]

Razumevanje i prevazilaženje straha od stomatologa među decom

Da li i vaše dete ima strah od stomatologa? Odlazak kod stomatologa može biti zastrašujuće iskustvo za mnogu decu. Nepoznato okruženje, čudni zvuci i potencijalna nelagodnost mogu izazvati strah prilikom odlaska kod stomatologa, što može imati trajni uticaj na oralno zdravlje deteta. Prepoznajući značaj ovog pitanja, neophodno je razumeti uzroke straha kod dece i istražiti […]

Trudnoća i zubi

Pre nego što postanete mama i kada planirate trudnoću trebalo bi da posetite stomatologa. Stomatolog prilikom pregleda može da prepozna potencijalni problem koji se tokom trudnoće teško rešava.

Da li treba popravljati mlečne zube?

Nicanje mlečnih zuba najčešće počinje od šestog meseca života. Najpre niknu donji pa gornji centralni sekutići(od 4 do 10 meseca života), zatim donji pa gornji lateralni sekutići(od 6 do 11 meseca).

Da li treba menjati stare plombe?

Zdravlje naših zuba je od izuzetne važnosti za opšte zdravlje organizma, ali i za našu samopouzdanost i kvalitet života. Jedan od uobičajenih stomatoloških postupaka koji ljudi prolaze je popravka zuba. Pri „popravci zuba“, deo zuba koji je oštećen karijesom ili traumom se obnavlja postavljanjem plombe. Iako su dizajnirane da budu izdržljive, zubne plombe, kao i […]

Digitalna stomatologija

Uspon digitalne stomatologije Poslednjih godina, oblast stomatologije je doživela izuzetnu transformaciju zahvaljujući pojavi digitalnih tehnologija. Od inicijalnog pregleda do konačne restauracije, digitalna stomatologija je revolucionirala svaki aspekt stomatološke nege, nudeći brojne prednosti i stomatolozima i pacijentima. Ovaj članak istražuje uzbudljiv svet digitalne stomatologije, njene prednosti i revolucionarne tehnologije koje oblikuju budućnost oralne zdravstvene nege. Digitalni […]

Kako odabrati pastu za zube?

Na tržištu postoji veliki broj raznovrsnih pasta za zube i proizvođača, koji nam obećavaju blistavo bele i zdrave zube, svež dah, smanjenje krvarenja desni i osetljivosti zuba. Stoga nije ni čudo ako ste u nedoumici kako odabrati pastu za zube, da li visoka cena nužno znači i kvalitet… Zube možete, verovali ili ne, oprati i […]

Koju plombu izabrati, crnu ili belu?

Često nas pacijenti pitaju – Koju plombu izabrati, crnu (amalgamska plomba) ili belu (kompozitna plomba)? Koja plomba je trajnija i bolja? Šta sa živom u amalgamskoj plombi? Odgovore na ova pitanja možete naći dalje u tekstu. Sastav zubnih plombi Amalgamska plomba (crna plomba) Amalgam je bilo koja legura koja sadrži živu. Više od 150 godina […]

Periimplantitis

Šta je periimplantitis? Zapaljenje desni ispod krune sa gubitkom kosti oko zubnog implantata naziva se periimplantitis. To je ozbiljan problem sa kojim se mogu suočiti pacijenti kojima je ugrađen zubni implantat. Nastaje usled dejstva bakterija, pripojenih za implantat ispod nivoa gingive, tj. ispod krunice. Bakterije iritiraju desni i vremenom dovode do njihovog zapaljenja. Zapaljenje koje […]

Šta je endodontsko lečenje?

Endodontsko lečenje zuba ili lečenje kanala korena je jedna od najčešće izvođenih procedura u stomatologiji. Grana stomatologije koja se bavi proučavanjem normalne zubne pulpe, oboljenja i lečenjem zubne pulpe kao i pratećih periradikularnih stanja se zove endodoncija. Reč endodoncija potiče od grčkih reči endo- „iznutra“ i odont- „zub“. Kada pogledate jedan od svojih zuba u […]

Zubni implantati

Šta su zubni implantati? Zubni implantati predstavljaju veštački izrađen “koren” koji se hirurškim postupkom ugrađuje u viličnu kost. Služi kao osnova za protetske radove (krunice, mostove) koji nadoknađuju nedostajuće zube. To je trajno rešenje koje može pomoći da se vrati narušena funkcija i izgled zuba. Najčešće su izrađeni od titanijuma, i biokompatibilni su (to znači […]

Skeletirana parcijalna proteza

Šta je skeletirana parcijalna (Wizil) proteza? Skeletirana parcijalna (Wizil) proteza je maksimalno redukovana parcijalna proteza, čiju osnovu čini metalni skelet. Naziv Wizil potiče od legure metala od koje je izrađena. Povoljna mehanička svojstva legura od kojih se izrađuje: Skeletirana proteza se sastoji iz gingivalnog, dentalnog dela i dela koji služi kao njihova međusobna veza. Gingivalni deo […]