Invisalign

Šta je invisalign?

Invisalign (providna folija, aligner ili silikonska proteza) je moderan, inovativan tretman koji koristi providne, individualno prilagođene folije za ispravljanje zuba bez upotrebe tradicionalnih fiksnih proteza sa bravicama. Folije su napravljene od glatkog, udobnog plastičnog materijala koji dobro prijanja uz zube i nežno ih pomera u željeni položaj tokom vremena.

Koje probleme sa zubima folije mogu da koriguju?

Folije mogu da isprave blage do umerene slučajeve:

  • otvorenog zagrižaja
  • zbijenih zuba
  • dubokog zagrižaja
  • ukrštenog zagrižaja

Ukoliko imate ozbiljnije probleme sa zagrižajem, vaš ortodont može preporučiti tradicionalne fiksne proteze.

Koje su prednosti invisalign-a?

invisalign folija

Jedna od glavnih prednosti Invisalign-a je estetika. Folije su skoro nevidljive, što ih čini veoma popularnim kod odraslih i tinejdžera. Pacijenti mogu da se bave svakodnevnim životom bez brige o svom izgledu.

Pored svoje estetske privlačnosti, Invisalign folije imaju nekoliko drugih prednosti:

Udobnije su od fiksnih proteza sa metalnim bravicama, jer nemaju žice ili bravice koje mogu izazvati iritaciju mekog tkiva ili nelagodnost.

Olakšano je održavanje oralne higijene jer su mobilne. To znači da se mogu vaditi iz usta, pa je moguće praktikovanje uobičajene svakodnevne oralne higijene, dok tradicionalne fiksne proteze zahtevaju posebne četkice i tehnike za čišćenje oko žica i bravica. Folije se nakon pranja zuba takođe operu i vrate u usta.

Još jedna prednost Invisalign-a je fleksibilnost koju pruža. Folije se mogu skinuti za posebne prilike ili događaje, kao što su venčanja, mature ili poslovni sastanci. To znači da pacijenti i dalje mogu da uživaju u svojoj omiljenoj hrani i aktivnostima bez brige da će oštetiti proteze ili imati hranu zaglavljenu u žicama i bravicama.

Koji su nedostaci invisalign-a?

Kao i svaki vid terapije, folije imaju i neke nedostatke. Jedan od glavnih nedostataka je manja efikasnost kod ozbiljnijih probelma sa zagrižajem.

Terapija folijama ne donosi instant rezultate, potrebno je vreme za korigovanje nepravilnosti zagrižaja. Trajanje same tearpije zavisi od nekoliko faktora, i u proseku traje oko 12 meseci.

Zahteva saradnju pacijenta i doslednost u nošenju. Folije je potrebno nositi 22 sata za najbolje rezultate.

Mora se voditi računa o folijama prilikom uzimanja hrane i pica. Potrebno je skidati foliju pre žvakanja hrane ili žvakaće gume. Takođe se nakon jela ili uzimanja zaslađenih napitaka moraju oprati zubi, kako bi se sprečilo nakupljanje hrane na zubima ispod folije i stvaranje povoljnih uslova za razvoj zubnog kvara. Treba izbegavati konzumiranje toplih napitaka (čajeva, kafe…) dok su folije u ustima, jer može doći do oštećenja folije.

Lako se gube. S obzirom na to da su providne i lagane, lako ih je zaboraviti ili ostaviti negde. Zato se preporučuje da se nakon skidanja, npr. prilikom jela, čuvaju u kutijicama.

Kako izgleda i koliko traje lečenje folijama?

Proces lečenja Invisalign-om počinje konsultacijom sa ortodontom. Tokom ove konsultacije, ortodont će proceniti zdravlje zuba pacijenta i utvrditi da li je Invisalign odgovarajuća opcija lečenja. Ako jeste, ortodont će uzeti otiske pacijentovih zuba i kreirati individualni plan lečenja. Plan tretmana će uključivati seriju folija koje će se nositi određenim redosledom, sa svakom folijom postepeno pomerajući zube u njihov željeni položaj. Od pacijenata se obično traži da nose folije najmanje 22 sata dnevno i prelaze na novu foliju svake jedne do dve nedelje. Dužina lečenja varira u zavisnosti od težine slučaja i usaglašenosti pacijenta sa predočenim planom terapije.

Dakle invisalign providne folije su još jedna popularna i pristupačna alternativa za fiksnu protezu. Minimalno su invazivne i jedva primetne. Mogu da isprave blage do umerene slučajeve zbijenih zuba, razređenih zuba, dubokog zagrižaja i još mnogo toga. Ukoliko želite da ispravite vaše zube, mi vas pozivamo da dođete na pregled i saznate da li je invisalign pravi izbor za vas.

aligner dumident