Šta su fiksne proteze – fiksni ortodontski aparati?

fiksne proteze

Kada ljudi pomisle na ortodonciju, fiksne proteze su obično prve koje im padnu na pamet. Svi žele da imaju lep osmeh i pravilno poređane zube.

Fiksne proteze su ortodontski aparati koji za kraće vreme ispravljaju iskrivljene i nepravilno poređane zube. Terapija fiksnim zubnim protezama se sprovodi ne samo iz estetskih već i iz funkcionalnih razloga. Nakon adekvatne ortodontske terapije zubi dobijaju pravilnu funkciju i omogućeno je bolje održavanje oralne higijene.

Fiksne proteze su danas dostupne osobama svih uzrasta.

Kako funkcionišu fiksni ortodontski aparati – proteze?

Ortodontski tretman je drugačiji za svakog pacijenta u zavisnosti od njihovih potreba, strukture vilice i zuba, kao i starosti.

Osnovni delovi fiksnih proteza su bravice i metalni luk, a elastične ligature, chain, žičane ligature i feder se mogu koristiti u sklopu terapije, u zavisnosti od vrste fiksne proteze i same terapije.

Bravice su mali komadi metala ili keramike četvrtastog oblika koji se lepe na sredini uglavnom prednje površine svakog zuba koji treba da se pomeri. One imaju prorez u koji se stavlja luk.

Metalni luk se uklapa u prorez u centru bravica i vrši konstantni pritisak na zube. Na taj način ih postepeno pomera u njihove idealne položaje.

Elastične ligature su male gumice koje idu oko svake bravice. Gumice osiguravaju da luk ostane u svom prvobitnom položaju. Takođe pomažu u vođenju zuba u njihove ispravne položaje. Gumice su raznih veličina i boja i zamenjuju se tokom svakog termina ortodontskog podešavanja.

Chain zamenjuje elastične ligature na svakom zubu. Dodaje još veći pritisak na zube i stvara silu koja primiče zube.

Žičane ligature su tanke žice od nerđajućeg čelika koje drže luk na mestu.

Feder pozicioniran između dve bravice, kada su zubi preblizu (preklapaju se), razdvaja zube.

Kakve sve fiksne proteze postoje?

S obzirom na to da postoji veliki izbor bravica i njihovih proizvođača, želimo da vas upoznamo sa osnovnim vrstama fiksnih proteza. Osnovna podela je na klasične i samoligirajuće fiksne proteze.

Klasične fiksne proteze su proteze kod kojih je metalni luk pričvršćen za bravice uz pomoć dodatnih elemnata (gumice, žičane ligature).

Samoligirajuće fiksne proteze su modernija varijanta. Za ovakve proteze se koriste bravice (metalne ili providne) koje imaju klip te nisu potrebni dodatni elementi koji bi metalni luk držali na mestu. Osim bolje estetike, lakše je održavanje oralne higijene.

Fiksne proteze se mogu podeliti i u odnosu na sastav bravica, pa postoje čelične – metalne bravice i keramičke bravice. Obe vrste mogu biti klasične i samoligirajuće.

Providne folije, takozvani aligneri ili silikonske proteze su još jedna popularna i pristupačna alternativa za fiksnu protezu. Minimalno su invazivne i jedva primetne. Mogu da isprave blage do umerene slučajeve zbijenih zuba, razređenih zuba, dubokog zagrižaja i još mnogo toga. Saznajte da li su ove proteze pravi izbor za vas.

Providne folije - invisalign