Ortopedija vilica-ortodoncija

Šta je ortopedija vilica?

Ortopedija vilica ili ortodoncija je grana stomatologije koja se bavi proučavanjem i ispravljanjem neusklađenih odnosa između vilica, kao i položaja zuba. Uključuje upotrebu fiksnih i mobilnih aparata. Ortodontski tretman može biti od koristi za ljude svih uzrasta, ali se najčešće preporučuje deci i tinejdžerima. Njihovi zubi i vilice se još uvek razvijaju, te je stoga brže i lakše vratiti ih u odgovarajući položaj.

Ortodontska terapija

Ortodontska terapija počinje konsultacijom sa ortodontom, specijalistom ove oblasti. Tokom ovog pregleda, ortodont će pregledati usta i zube pacijenta, rendgenske snimke i eventualno druge dijagnostičke snimke, i razgovarati o mogućnostima lečenja pacijenta. Ortodont takođe može dati preporuke za bilo koji neophodan preortodontski tretman, npr ekstrakciju zuba ili operaciju desni. Nakon konsultacija, ortodont će napraviti plan lečenja. Plan opisuje tok tretmana, uključujući vrstu aparata koji će se koristiti i procenjenu dužinu lečenja.

ortopedija vilica-ortodoncija

Vrste aparata za ispravljanje zuba

Osnovna podela aparata za ispravljanje zuba je na mobilne i fiksne ortodontske aparate. Vrsta ortodontskih aparata koja će se koristiti zavisi od uzrasta pacijenta, i anomalija koje treba ispraviti. Vrlo često se koriste prvo mobilni, a zatim i fiksni aparati.

Mobilni aparat se najčešće primenjuje kod dece mlađeg uzrasta, do neke dvanaeste godine. Služi za korigovanje anomalija kosti koje nastaju u toku rasta deteta. Kod najmlađih pacijenata može pomoći i kod odvikavanja od loših navika kao što su sisanje prsta, cucle, disanje na usta, tiskanje jezika.

Fiksni ortodontski aparat ili proteza se sastoji od metalnih ili keramičkih bravica koje se lepe za zube pacijenta i povezuju žicom. Žica se menja periodično da bi postepeno pomerila zube u njihov odgovarajući položaj. Proteze takođe mogu uključivati elastične gumice i/ili druge dodatne komponente koje pomažu u pomeranju zuba. Sama postava fiksnih proteza je bezbolna, i traje oko 45 min.

Još jedan uobičajeni ortodontski aparat je retainer. Retainer je mobilni aparat koji se nosi nakon sikdanja fiksnih proteza, kako bi se osiguralo da zubi ostanu u svom pravilnom položaju.

Pored tradicionalnih fiksnih proteza, postoji i nekoliko drugih dostupnih opcija za korigovanje položaja zuba. Jedna od opcija su prozirni aligneri (folije), kao što je Invisalign, koji su napravljeni od prozirnog plastičnog materijala i praktično su nevidljivi. Prozirni alajneri se izrađuju po meri za svakog pacijenta i nose se veći deo dana. Druga opcija su lingvalne proteze, koje se postavljaju na zadnjoj strani zuba, te su zbog toga nevidljive.

Dakle ortodontska terapija se sprovodi ne samo iz estetskih već i iz funkcionalnih razloga. Nakon adekvatne ortodontske terapije zubi dobijaju pravilnu funkciju, ravnomerniji prenos sila prilikom žvakanja i omogućeno je bolje održavanje oralne higijene. Iako terapija može dugo da traje i zahteva posvećenost, krajnji rezultat je prelep, zdrav osmeh.