Oralna higijena sa fiksnim protezama

Nošenje fiksnih proteza zahteva besprekornu oralnu higijenu jer se oko bravica zadržava hrana i može doći do demineralizacije gleđi. Zbog toga je oralna higijena sa fiksnim protezama otežana. Poželjno je prati zube posle svakog obroka i obavezno pre spavanja.

Kako prati zube sa fiksnom protezom?

Fiksna ortodonska proteza
  • Četkica za zube – Pranje zuba sa fiksnom protezom se razlikuje od uobičajenog pranja zuba. Od najmlađih dana smo vas učili da zube perete u vertikalnom pravcu (“kiša pada- trava raste”). Sa fiksnom protezom zube perete horizontalnim pokretima, odnosno iznad i ispod žice tj.luka koji se nalazi po sredini bravica. Postoje specijalno dizajnirane četkice za fiksne proteze. One imaju urezana vlakna u sredini gde se nalazi bravica, a duža vlakna koja dopiru iznad i ispod bravice. Posebnu pažnju obratite na deo zuba uz desni.
  • Single četkica ili snopasta četkica ima jedan snop vlakana. Tanka je i može da dopre do svih nepristupačnih delova fiksnog aparata.
  • Interdentalna četkica se koristi za čišćenje prostora između susednih zuba. Interdentalnu četkicu velikog promera koristite da očistite žicu i bravice fiksne proteze sa svih strana.
  • Električna četkica za zube – U poslednje vreme, proizvođači električnih četkica su dizajnirali specijalni nastavak za fiksne proteze. Prilikom upotrebe električne četkice treba voditi računa da se pranje zuba vrši bez pritiska, da se ne bi odlepile bravice fiksne proteze.
  • Zubni konac – je malo teže koristiti sa fiksnom protezom. Postoji konac sa sunđerom koji omogućava lakše korišćenje.
  • Rastvor za ispiranje – Naslage hrane sa bravica fiksne proteze možete ukloniti jedino mehanički. Tečnosti za ispiranje usta, naročito sa hlorheksidinom, će smanjiti broj bakterija u ustima i doprineti osećaju svežine.